Foto van Runa

Runa

FM edititie 9: Billa dress

Editie 9

Vanaf vandaag kunnen jullie weer naar hartelust beginnen naaien. Want Fibre Mood editie 9 is uit!!! 

Nu we toch in de Coronavirus-periode zitten, is het het moment dat we hopelijk even meer kunnen naaien.

Na een 100-tal mondmaskers te hebben genaaid, was ik enorm blij dat ik even op iets leuks kon focussen. 

Prinsesje koos deze keer weeral eens iets voor zichzelf. Een echte sloeber is ze toch wel. Gelijk heeft ze. 

Preselectie

Toen we de preselectie voorgeschoteld kregen, zag ik al een paar modellen die ik op mijn to do lijstje heb gezet. Oh help, mijn lijstje wordt steeds langer en langer. Toch was er een kleedje dat volledig zowel mijn aandacht als die van prinsesje trok. De Billa dress.

 Voor dit kleedje had ik een paar eisen voor mezelf gesteld: 

 • zomers gevoel
 • Luchtig stofje
 • Speelsheid met een tikkeltje romantiek. 

 De eerst 2 kon ik direct op mijn lijstje afvinken toen ik mijn droomstofje had gevonden bij Madam Trico. Voordat ik het wist, werd het stofje bij mij thuis geleverd. Handig als je in de omgeving van haar zaak woont en niet echt naar buiten mag komen. Het stofje is door Fibre Mood ontwerpen. 

Zoals gewoonlijk ben ik bij de laatsten, maar het is soms wel gemakkelijker, want zo kan je de tips van de andere naaisters opvolgen waardoor je hiermee rekening kan houden. 

Ruffles

Ik hield mijn hart vast bij de spiraal ruffles. Dus twijfelde ik of ik niet het basic ruffle patroontje zou gebruiken. Voor sommigen zal de zoom van de volant of de spiraal ruffles een extra werkje zijn. Wie lui is zoals ik, werkt de randjes af met de rolzoom van de overlocker. 

Wat is het verschil tussen de spiraal ruffle en de ruffle die we gewoon zijn: 

 • spiraal ruffle: als je het volledig op je stof legt, dan heb je een soort volant. De ruffles zijn aanwezig. Enigste nadeel is dat je de zoom nog moet afwerken door deze om te vouwen. Het valt soepeler en eleganter 
 • Basic ruffle: je moet eerst 2 losse draden opstikken, daarna moet je dat stukje rimpelen. Daar zit vaak de frustratie: evenredig rimpelen. Daarna nog mooi op het ander stukje stofje naaien. Komt stijver of strakker over. 

 Welke manier je ook neemt, elk soort ruffle heeft zijn voor- en nadelen. Het is de look die je wilt creëeren die bepaalt welke ruffle te kiezen. 

Rits of knopen

Door het Coronavirus had ik niet de juiste kleur of maat rits. Dus moest ik op zoek gaan naar een andere oplossing. Namelijk knopen. Ik wilde ook niet te veel knopen gebruiken, dus heb ik aan de kraag 1 knoopje gebruikt. Geen knoopsgaten maar een lusje gemaakt met een heel fijne elastiek. Ik heb de rest van de rug afgewerkt met een split van 10 cm. 

Aanpassingen

Ik heb voor mijn prinsesje een maatje 4 jaar genomen. Toch heb ik nog wat moeten aanpassen omdat ze zo in de breedte smal is maar haar benen zijn langer dan haar bovenlichaam. Ondanks ik de maat van Fibre Mood goed opvolg. Elk kind is anders, je moet vooral naar je eigen kind zien:

 • De onderste gedeelte zowel bovenstuk als onderstuk heb ik  verlengd met 2 cm. Aan de zijkant van bovenstuk heb ik aan beide kanten met 1,5 cm versmald.
 • De VP van de rok heb ik verlengd met een paar extra centimeters. 
 • I.p.v. lange mouwen heb ik het kleed mouwloos gemaakt. Omdat het bovenstuk niet gevoerd is, heb ik de randen afgewerkt met een biesje uit diezelfde stof als haar kleedje. 

Gelukkig was het vorige week zondag nog mooi weer en konden we nog een prachtige fotoshoot doen tijdens onze fietstocht. 

Fier dat ze was! 

Zo kan ik weer mijn laatste eis ondertussen ook afstrepen, want zeg nu zelf, het is romantisch maar geeft toch de vrijheid om er naar hartelust in te spelen. 

       *Patroon: Billa Dress * Stoffenwinkel: Madam Trico *Stof: Fibre Mood *Model: prinsesje 
Als afsluiter van de fotoshoot: we vliegen heerlijk door de lucht van blijdschap

Deel dit artikel

delen
delen
delen
E-mail
Foto van Runa

Runa

Runa is de crea manager van RunaStyla. Ze maakt je sweater en sweaterdress zo uniek als je dat wenst, zodat je steeds met een origineel kledingstuk rondloopt. Je kan steeds twinnen met de mensen die je graag heeft. Reviews zullen steeds eerlijk door haar geschreven worden. Daarom zegt zij altijd “always find your own Styla”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente reacties